Deze foto is auteursrechtelijk beschermd © Natuurlijk Nederland
Bestaat een onbewerkte foto?

De kracht? van de rawconverter

20 februari 2017 , NatuurlijkNederland
Empese en Tondense Heide
sneeuwklokjes
Capture One

Naar aanleiding van de post over het juiste licht en enkele vragen hierover, hierbij twee keer een foto die is omgezet in Lightroom en Capture One, waarbij in beide gevallen de kleurtemperatuur op 7200 is gezet en in beide gevallen zijn alleen de hooglichten zijn teruggeschroefd. Alle overige instellingen in beide programma’s zijn NIET gewijzigd. De originele settings van de software zijn toegepast. De foto’s zijn bij export naar jpg verscherpt met de standaard Lightroom en Capture One export instellingen. Wat mij betreft geeft dit verrassende resultaten.

Lightroom

Lightroom

Capture One

Capture One

In verhouding tot de Lightroom versie ziet de Capture One versie er wat mij betreft veel beter uit. Zonder verdere bewerkingen zit er veel meer kleur en helderheid in de foto.

Lightroom

Lightroom

Capture One

Capture OneVoor de tweede foto geldt precies hetzelfde, ook deze foto is veel kleurrijker en frisser

 

Lightroom

Lightroom

Bovenstaand een screenshot met de instellingen in Lightroom

Capture One

Capture One

Een screenshot met de instellingen in Capture One.

Wat voor conclusie kan je hier nu uittrekken? Geen idee 🙂 Bovenstaande bewijst maar weer dat er niet echt een origineel is van een foto en dat er heel veel factoren voor zorgen hoe een foto er uiteindelijk uit komt te zien.

Ik weet wel dat Capture One mij uitstekend bevalt en dat ik weinig tijd aan fotobewerking kwijt hoef te zijn om aardige resultaten te behalen.

2 comments

Leave a comment