Deze foto is auteursrechtelijk beschermd © Natuurlijk Nederland
Wel of niet flitsen, thats the question

Flitsen bij macrofotografie

10 augustus 2016 , Bert Faber
Icarusblauwtje
hatertse en overasseltse vennen
Zilveren Maan, ingeflitst

Eigenlijk heb ik altijd een vooroordeel tegen het gebruik van flitsers gehad. Kort door de bocht flitsen dat was niet aan mij besteed. Dus heeft de flitser bijna vijf jaar werkeloos in een kast gelegen. Afgelopen winterperiode was ik inspiratieloos, op zoek naar een nieuwe uitdaging en heb een cursus portretfotografie gedaan. Ontzettend leerzaam, het leren werken met flitsopstellingen, reflectieschermen en modellen, het creëren van je eigen licht, ik kan het iedere natuurfotograaf aanraden die in een creatieve dip zit. De technieken die ik daarbij geleerd heb, pas ik nu regelmatig toe bij macrofotografie.

Ik gebruik daarbij de volgende opstelling.

Opstelling flitser

Opstelling flitser

Op een klein statiefje staat de flitser met daarop een softbox van Lumiquest. De flitser wordt draadloos aangestuurd via een triggersysteem (Capture) van Hahnel. Het ziet er misschien heel ingewikkeld uit maar het werkt ontzettend simpel.

Ik fotografeer altijd in de M-stand en in dit geval dus ook. Belangrijk is dat de sluitertijd altijd langer is dan de flitssynchronisatietijd (meestal 1/250 sec) omdat je anders half geflitste foto’s krijgt omdat de sluiter van de camera nog niet helemaal geopend is.(heel technisch verhaal, ga ik gelukkig nu niet uit leggen).

Via een triggersysteem wordt de flitser aangestuurd. Dit is een klein kastje de transmitter, die je op je flitschoen van de camera schuift en draadloos het flitssignaal door geeft aan een tweede kastje, de receiver, die onder de flitser gemonteerd zit. De flitser heb ik ook op de M-stand ingesteld en wel zodanig dat hij een miniem flitsje afgeeft. Door de softbox wordt het minieme flitsje nog minimaler en heel mooi verspreid. Hierdoor krijg je wel invullicht maar is het niet direct zichtbaar dat er geflitst is. De flitser instellingen verander ik ook nooit en dat is het eenvoudige deel van deze manier van werken.

Deze beschreven methode is natuurlijk maar een methode, er zijn allerlei mogelijkheden om van een flitser gebruik te maken.

Enkele voorbeeld foto’s welke wel en niet geflitst zijn:

Zonder flits

Zonder flits

Met flits

Met flits

Zonder flits

Zonder flits

Met flits

Met flits

Zilveren Maan, ingeflitst

Zilveren Maan, ingeflitst

Bandheidelibel, ingeflitst

Bandheidelibel, ingeflitst

3 comments

  1. Zodan echt weer mooi dus . Ik kan maar niet snappen hoe men dit voor elkaar krijgt , een opstelling van flitser ,fotocamera en dan OOK nog die libel op die juiste plaats . Echt knap gedaan hoor ! (Ben bijna een beetje jaloers)

Leave a comment