Deze foto is auteursrechtelijk beschermd © Natuurlijk Nederland
Mijn werkwijze om ze te fotograferen

Het sneeuwklokje

22 februari 2017 , Bert Faber
Bandheidelibel
Kievitsbloemen
sneeuwklokjes

Momenteel staan er weer volop sneeuwklokjes en ze zijn een dankbaar onderwerp voor macrofotografie. Hierbij een uitleg hoe ik te werk ga om ze te fotograferen. Deze methode is zeker niet heilig, maar het geeft wel het type foto wat ik mooi vind. Als je van foto’s houdt waar alles van voor tot achter haarscherp op de foto staat, moet je zeker niet verder lezen. Als je van sfeervolle macrofoto’s houdt zou je dat wel kunnen doen.

sneeuwklokjes

sneeuwklokjes

Tip 1.

Sneeuwklokjes zijn kleine plantjes, dus tip 1 is fotografeer ze niet van boven af, maar ga eens door de knieën.

sneeuwklokjes

sneeuwklokjes

Tip 2.

Voila we zijn door de knieën gegaan en hebben van een lager standpunt een foto van de sneeuwklokjes gemaakt. Een echt spannende foto is het niet geworden. Er staan sneeuwklokjes op, maar voor de rest is het een beetje  saai.

sneeuwklokjes

sneeuwklokjes

Tip 3.

Door een nog lager standpunt te kiezen en een open diafragma (2.8 – 3.2) te gebruiken isoleren we een paar sneeuwklokjes van hun omgeving. Door de onscherpte en omdat we tegen het zonlicht in fotograferen ontstaat er spontaan een mooie rustige achtergrond.

sneeuwklokjes

sneeuwklokjes

Tip 4.

Er gaan regelmatig andere fotografen met mij mee en wat mij dan opvalt is dat ze bijna altijd met autofocus proberen scherp te stellen. Bij bovenstaande foto zal dat nog wel lukken, maar er als er wat meer sneeuwklokjes bij elkaar staan hoor je de hele tijd de autofocus op van alles en nog wat scherpstellen. Tip 4 is dan ook heel simpel, zet de autofocus uit en stel met de hand scherp. JIJ bent de fotograaf en niet de camera.

sneeuwklokjes

sneeuwklokjes

Tip 5.

Zorg dat je onderwerp niet in het directe zonlicht staat. Vooral met sneeuwklokjes en bosanemonen blijft er alleen een witte vlek zonder details over als ze in direct zonlicht gefotografeerd worden. Ideaal is grijs weer, mocht de zon schijnen neem een witte paraplu of iets dergelijks mee om het onderwerp in de schaduw te zetten. Je zult zien dat de kleuren van de foto veel mooier worden.

sneeuwklokjes

sneeuwklokjes

Tip 6.

Wees heel selectief met wat je fotografeert en let daarbij ook op je achtergrond. De achtergrond is net zo belangrijk als je onderwerp. Als er allemaal storende takken in de weg liggen, haal die weg of zoek een andere locatie.

 

sneeuwklokjes

sneeuwklokjes

Tip 7.

Ga eens voor zonsopkomst of na zonsondergang fotograferen. Dit geeft een hele anders sfeer aan je foto’s. Het wordt allemaal een beetje mysterieus en zorgt voor verrassende foto’s.

Lenteklokje

Lenteklokje

Tip 8.

Vergeet alle bovenstaande tips en ga vooral lekker je eigen gang. Dat levert de verrassendste resultaten op!

Happy shooting.

 

 

Leave a comment