Deze foto is auteursrechtelijk beschermd © Natuurlijk Nederland
Nee! Er is geen photoshop gebruikt!

Landschapsfotografie is wachten op het juiste licht

19 februari 2017 , NatuurlijkNederland
Fotoboek 2016
Capture One
Empese en Tondense Heide

Landschapsfotografie

Ontzettend vaak krijg ik te horen dat ik wel heel veel met photoshop werk omdat mijn foto’s vaak erg kleurrijk zijn en men ze daarom nep vindt. Ik vind het prima dat men dat denkt, maar gelukkig is het klinkklare onzin, ik weet niet eens hoe photoshop werkt en gebruik het dus ook niet.

Landschapsfotografie is grotendeels afhankelijk van het juiste licht! Je kan nog op zo’n fraaie locatie staan maar als het licht niet goed is wordt het een baggerfoto. Daarentegen als het prachtig licht is en je staat op een “doorsnee” locatie kan je met een hele mooie foto thuis komen. Als je en prachtig licht hebt en een mooie locatie kan dat een topfoto opleveren.

Wachten op het juiste licht

Helaas is mooi licht lastig te voorspellen, vaak geven extreme weersomstandigheden de mooiste luchten. Als voorbeeld onderstaande serie van een zonsopkomst op de Empese en Tondense heide. Er is deze bewuste ochtend zware bewolking met kans op sneeuwval voorspeld. Ik zorg dat ik een uur voor zonsopkomst op de plek ben die ik in gedachten heb om te gaan fotograferen. Meestal is het tussen een uur voor zonsopkomst en de uiteindelijke zonsopkomst het mooiste licht.

Als ik mijn statief met camera opstel begint de lucht op de juiste plek open te trekken en komt er ook wat kleur in de lucht.

Empese en Tondense Heide

Empese en Tondense Heide

Bovenstaande foto is gemaakt met 11mm groothoek, iso 50, F14 en een sluitertijd van 5 seconden. Om te zorgen dat de lucht niet uitgebeten raakt heb ik een grijsverloopfilter toegepast. Deze foto is ca. 45 minuten voor zonsopkomst gemaakt.

Empese en Tondense Heide

Empese en Tondense Heide

Deze foto is gemaakt met 11mm groothoek, iso 50, F14 en een sluitertijd van 2,5 seconden. Ook hier heb ik een grijsverloopfilter toegepast. Deze foto is 7 minuten na de vorige foto gemaakt.

Empese en Tondense Heide

Empese en Tondense Heide

Deze foto is gemaakt met 11mm groothoek, iso 50, F14 en een sluitertijd van 0,5 seconden. Ook hier heb ik een grijsverloopfilter toegepast. Deze foto is 20 minuten na de eerste foto gemaakt en dus nog voordat de zon doorbreekt. Dit moment dat de kleuren in de lucht erg heftig zijn is vaak erg kort.

Geen Photoshop

Het is dan ook zaak om alvast een mooie compositie gemaakt te hebben, zodat je alleen nog maar hoeft af te wachten en op het juiste moment hoeft af te drukken. Bij dit soort foto’s heb je helemaal geen photoshop nodig, zorgen dat je belichting klopt en op het juiste moment terplaatse zijn is voldoende. Helaas willen de uitslapers dit nooit geloven, maar dat is hun probleem.

Een geslaagde foto

Vaak is op het moment dat de zon doorbreekt de magie uit de lucht al verdwenen. Dit betekent dat je na een ochtendje landschapsfotografie vaak ook niet met 100 schitterende foto’s thuiskomt, maar met eentje en als je mazzel hebt met twee of drie. Ik heb ooit iemand een workshop landschapsfotografie gegeven waarbij we na 10 minuten fotograferen al klaar waren. Het was die ochtend strakblauw en er was een kort moment dat er enige bewolking in de lucht was, die genoeg dynamiek gaf om een mooie foto te maken. Daarna werd het meteen keihard ochtendlicht en waren we klaar.

Conclusie:

Zorg er voor dat je je locaties kent, leer de weersvoorspellingen begrijpen, wees op tijd, wees geduldig, weet hoe je camera werkt en verwacht geen 100 topfoto’s op een ochtend te schieten. Als alles klopt mag je blij zijn dat je er een topfoto per ochtend aan overhoudt.

 

Leave a comment