Deze foto is auteursrechtelijk beschermd © Natuurlijk Nederland

Nachtfotografie

 

Nachtfotografie is een apart onderwerp. Zeker in Nederland waar bijna altijd wel licht van steden, snelwegen of industrie te zien is. Er zijn maar weinig plekken in Nederland waar het echt donker is. Door gebruik te maken van hoge iso’s en relatief korte sluitertijden is het mogelijk om toch nachtfoto’s te maken van sterren(sporen) en bijvoorbeeld licht van steden.

Dokkumer Nieuwe Zijlen

Dokkumer Nieuwe Zijlen

Aan de horizon komt de zon alweer op.

Hunnebed bij Havelte

Hunebed bij Havelte

De maan schijnt deze nacht vandaar de schaduwen van het Hunebed. Ook heb ik een zaklantaarn in het hunebed geplaatst zodat het niet een donker gat wordt. Tijdens het fotograferen drijven er wolken voorbij die zorgen voor de witte waas in de lucht.

Deventer

Deventer

Het blauwe uurtje. Ik sta vroeg in de ochtend aan de IJssel om Deventer te fotograferen. Ik vind het moment tussen nacht en zonsopkomst het mooist voor fotografie in het donker omdat je dan niet een stadsgezicht met een zwarte lucht krijgt, maar een veel levendigere foto.

Brug bij Zutphen

Brug bij Zutphen

Hoog water met een lange sluitertijd gefotografeerd.

De Ravenswaarden

De Ravenswaarden

het oranje licht is van Apeldoorn wat met het blote oog niet te zien is, maar door de camera sensor wel wordt opgevangen.

Deventer

Deventer

Sterrensporen fotografie bij Deventer

Het Deelerwoud

Het Deelerwoud

Ook hier weer strooilicht van Arnhem wat de paarse waas veroorzaakt

De Oude IJssel

De Oude IJssel

Radio Kootwijk

Radio Kootwijk