Deze foto is auteursrechtelijk beschermd © Natuurlijk Nederland

Verdrietig

20 mei 2017 , NatuurlijkNederland
Kievitsbloemen
weidebeekjuffer
ijsvogel

Weidebeekjuffers in de vlucht

Afgelopen week was ik weer even bij mijn weidebeekjuffer stekkie. Ik had nog een uurtje over en wilde een poging wagen om weidebeekjuffers in de vlucht vast te leggen. Dus camera op statief, telelens er op en maar wachten. Het grappige is dat de juffer op een plekje zit, even rondvliegt en dan vaak op exact dezelfde plek weer land. Minder grappig is dat het allemaal razendsnel gaat en het dus veel concentratie kost om de juiste momenten te pakken.

weidebeekjuffer

weidebeekjuffer

 

weidebeekjuffer

weidebeekjuffer

Na vijf minuten komt een oud baasje met een camera naast mij zitten. Begint meteen een heel verhaal over de ijsvogel die aan de overkant zit en blaat maar door. Ik zit hier helemaal niet op te wachten, ik heb nog 50 minuten en wil gewoon mijn ding doen. Dus spulletjes gepakt en ga 10 meter verderop zitten. Het oude baasje blijft de aandacht trekken en bazelt maar door over dit en dat. Schijnbaar komt de ijsvogel naar zijn zin niet snel genoeg op het takje zitten (geen wonder met al die herrie) en meneer roept dat ie er vandoor gaat. Ik blij eindelijk rust. Zin heb ik allang niet meer, meneer heeft me genoeg uit mijn concentratie gehaald. Dus na 10 minuten pak ik mijn spullen om naar huis te gaan. Onderweg naar de auto zie ik vol verbazing dat meneer in zijn goede pak een poging tot tijgeren doet om zo dicht mogelijk bij het ijsvogelnest te komen, dit waarschijnlijk met de bedoeling om ook een ijsvogel op takkie foto van dichtbij te kunnen maken.

ijsvogel

Dit is toch veel mooier dan een foto van dichtbij? Deze foto zegt tenminste iets over de leefomgeving, het ijsvogelnest en is met een forse telelens vanaf de overkant van de Berkel gemaakt.

Dit soort taferelen maken dat ik mij schaam dat ik mij ook natuurfotograaf noem. Ik word daar erg verdrietig van. Ondanks dat ik absoluut geen vogelaar ben weet zelfs ik dat je dit moet willen verstoren. Al helemaal niet voor het zoveelste ijsvogel op stokje plaatje.  Meneer zal uiteindelijk wel gescoord hebben op Facebook met zijn ijsvogel op stokje plaatje, net zoals al die anderen die vinden dat een keer geen kwaad kan. Mij heeft het voor de zoveelste keer aan het denken gezet of ik nog steeds wel wil meedoen aan die voortdurende race onder de natuurfotografen van, mooier, beter, spannender, dichterbij etc. Voorlopig maakt het mij verdrietig.

weidebeekjuffer

weidebeekjuffer

weidebeekjuffer

weidebeekjuffer

Leave a comment